Huhtikuun lopussa näyttelijä Leo Kirjonen julkaisi Facebook-päivityksen, jossa etsi itselleen personal traineria Itä-Helsingistä. Kirurgina työskentelevältä puolisolta tuli heti sanomista, sillä korona-aikaan moinen ei tuntunut sopivalta idealta. Vaikka Kirjonen myöhemmin poisti päivityksensä, sen ehti lukea riittävän moni.

Samaan aikaan toisaalla Musta Barbaari -nimellä tunnetuksi tullut James Nikander mietti, mistä löytäisi itselleen entuudestaan tuntemattoman asiakkaan personal trainer -opintoihin kuuluvalle harjoittelujaksolle. Sittemmin hän sai ystävältään vihiä Vartiokylässä asuvasta Kirjosesta, joka kaipasi itselleen mentoria ja valmentajaa, joka osaisi auttaa sekä liikunnan että ruokavalion saralla.

Nikander etsi Kirjosen Instagram-profiilin ja laittoi hänelle yksityisviestin. Juoksemassa olleelle näyttelijälle Musta Barbaari -artistiprofiilin takaa saapunut viesti tuli täytenä yllätyksenä, vaikka tuttava oli varoittanut etukäteen siitä, että häneen saattaa olla lähiaikoina yhteydessä potentiaalinen personal trainer. Hän jätti tahallaan mainitsematta, kenestä oli kyse.

Olin Mellunkylässä lenkillä, kun sain Mustalta Barbaarilta viestin. Hämmennyin vähän. En uskaltanut vastata siihen heti, kun ajattelin, että on parempi antaa ihmisten odottaa. Saatoin myös vähän eksyä juoksureitiltä. En päätynyt sinne, minne luulin päätyväni, Kirjonen kertoo.

Hän vastasi viestiin lopulta vuorokauden viiveellä. Nikander ehti jo siinä välissä miettiä, oliko hänen viestinsä epäammattimainen.

Kaveri oli vähän hard to get.

Ensimmäinen tapaaminen sovittiin Vartiokylään, Kirjosen ja hänen avopuolisonsa omakotitalon pihaan. Elettiin ajanjaksoa, jolloin kuntosalien ovet olivat vielä kiinni. Treenit oli pakko hoitaa ulkona. Se ei kuitenkaan ollut ongelma. Suurin ongelma oli, miten saada juoksua rakastavalle 74-kiloa painaneelle Kirjoselle lisää elopainoa.

Se vaati pysähdyksen. Jotakin sellaista, mistä uudella valmentajalla oli kokemusta.


Mainos:


Koronan myötä Kirjosenpaino putosi entisestään, kun aikaa vapautui kuntoiluun. Hän ei muistanut syödä riittävästi. Kuva: Jenna Lehtonen

Uutta puhtia musiikin tekemiseen

Muutama vuosi sitten Nikanderin elämässä alkoi ajanjakso, jolloin musiikin tekemisestä ei tullut mitään. Uutta ei syntynyt, ja riittämättömyyden tunne vaivasi mieltä. Musiikin rinnalle oli kehitettävä jotain muutakin, jonkinlainen varasuunnitelma.

Siinä oli paljon paineita. Kehitin sellaisia lukkoja, etten saanut mitään ulos. Mietin, mitä ihmettä teen, jos musiikista ei tule mitään.

Onneksi intohimoja ei tarvinnut etsiä suurennuslasilla. Koko ikänsä urheillut Nikander aloitti vuosi sitten opiskelut Helsingin evankelisen opiston liikunta- ja terveystieteiden opintolinjalla, vaikka hän ei omien sanojensa mukaan ole koskaan ollut koulunkäynnissä erityisen lahjakas, vaan enemmänkin hidastahtinen. Kokemuksen kautta hän kuitenkin tiesi, että musiikin lisäksi liikunta ja ravinto edustivat asioita, joihin hän jaksaisi paneutua myös tulevaisuudessa.

Nuoruusvuosinaan Nikander pelasi yli 10 vuotta jalkapalloa muun muassa FC Viikingeissä. Sitten kuvioihin tuli polvivamma, ja viheriöt vaihtuivat kuntosaliharjoitteluun. Vuonna 2014 Nikander voitti SM-hopeaa Nordic Fitness Expo -kilpailussa. Silloin ajatus kilpailulavoille uudelleen nousemisesta tuntui mahdottomalta, mutta nykyään hän ei pidä ajatusta enää mahdottomana. Aika on tehnyt tehtävänsä.

Vaikka opinnot HEO:ssa ovat vielä vaiheessa, luovuuden lukot ovat auenneet. Nikander on viime aikoina kirjoittanut uusia kappaleita, joissa korostuvat etenkin tunteet.

Nyt alkaa tuntua taas hyvältä. Olen löytänyt uudenlaisen meiningin musiikin kanssa. En halua luopua siitä, vaan sen sijaan panostaa siihen entistä enemmän. Nähtäväksi jää, voinko rakentaa elämäni näiden kaikkien asioiden ympärille.

Sattumaa tai ei, räppärin into musiikin tekemiseen palasi kuvioihin samoihin aikoihin, kun hän aloitti Kirjosen personal trainerina. Koronarajoitusten hellitettyä miehet siirsivät Vartiokylän pihatreenit Itäkeskuksessa sijaitsevaan kuntosalille. Nyt takana on useampi kuukausi harjoittelua, ja tulosta on syntynyt.

Nikander ja Kirjonen treenaavat yleensä silloin, kun salilla ei ole ruuhka-aika. Kuva: Jenna Lehtonen

Epätyypillinen asiakas

Kirjonen oli jo lähtökohtaisesti epätyypillinen harjoitusasiakas. Hän ei halunnut laihduttaa, eikä häntä ollut vaikea saada sohvalta ylös. Päinvastoin. Koko ikänsä kehonsa kanssa työskennellyt mies oli fyysisesti varsin kovassa kunnossa, vaikka hän itse oli asiasta toista mieltä.

Kirjonen myöntää pitkän tanssiuran jättäneen jälkeensä häiriintyneen kehonkuvan, mutta syömishäiriötä hän ei halua itselleen diagnosoida. Nykyään hän pystyy tarvittaessa syömään treenien jälkeen kaksi täytettyä leipää. Ennen se olisi johtanut oksentamiseen. Vaikka muiden silmiin kuntosalin peilistä heijastuu hyväkuntoinen keho, oman mielen kanssa Kirjosella riittää vielä töitä.

En edelleenkään väitä olevani tikissä, 80-kilon painoiseksi itsensä treenannut näyttelijä kertoo.

Nikander pyörittelee vieressä silmiään. Ulkopuolisin silmin Itiksen kuntosalikahvilassa istuu kaksi elinvoimaista urheilijaa, jotka ovat nostaneet kesän aikana muutakin kuin viinilaseja.

Vaikka Kirjonen hieman vähättelee olemustaan, hän on tyytyväinen saavutettuihin muutoksiin. Nykyään hän on itselleen armollisempi, eikä suhtaudu syömiseen enää yhtä järjestelmällisellä vakavuudella kuin aikaisemmin.

Nikander muistuttaa, että myös hänen oma treenitapansa on vuosien varrella muuttunut rennompaan suuntaan. Hän lopetti kehonrakennuksen, koska koki sen liian pinnalliseksi.

En halunnut näyttää nuorille someseuraajilleni, että oman fysiikan muovaaminen on kaikista tärkeintä elämässä.

Monet muistavat vielä Mustan Barbaarin uhoavat lavashow:t, joiden aikana paita lensi päältä, ja eturivissä kiljuttiin: "Sun pitää olla salil eka salil vika." Vaikka Kirjonen on toisen genren esiintyjä, myös hän tietää, millaista on kivuta lavalle ja esitellä paljasta vartaloa yleisölle.

Lähes poikkeuksetta jokaisessa työhistoriani teoksessa minut on laitettu lavalle puolialasti. Teatterissa se kehonkuva olevinaan peitellään taiteellisuuden alle.

"Koen olevani voimakkaampi. Nyt uskallan myös treenata pienemmillä painoilla", Kirjonen kertoo. Kuva: Jenna Lehtonen

Valmentajasta ystäväksi

Joku voisi äkkiseltään kuvitella, ettei näyttelijän ja räppärin elämässä ole paljoakaan yhteistä. Mitä pidempään Kirjosen ja Nikanderin seurassa viihtyy, sitä enemmän heistä löytää yhdistäviä piirteitä. Tieto siitä, että Kirjonen räppäsi hiljattain Nikanderille WhatsApp-viestin, jossa hän rivien välissä pyysi personal traineriaan kuntosalille, ei varsinaisesti yllätä. Viestiä ei voi kuunnella läpi pokerinaamalla.

Juoksumatolla miesten puheenaiheet vaihtelevat kiertäjäkalvosimesta rakkauselämään kuin vanhoilla ystävillä. Vähintään kerran viikossa tapahtuneet yhteistreenit ovat tehneet tehtävänsä. Kirjonen kertoo, että hän ei vielä keväällä olisi osannut aavistaa, millaiseen ystävyyssuhteeseen säännöllinen harjoittelu johtaa.

Edustamme kuitenkin hyvin eri laitoja esiintyjinä, ja oli aikamoinen sattuma, että klassista musiikkia ja musikaaleja tekevä homo löysi yhteiset treenisävelet tuon fitnessgurun ja räppiskenen kameleontin kanssa.

Nikander komppaa vieressä.

Olen voinut kertoa Leolle omasta elämästäni kaikenlaista. Sillä on ollut terapeuttinen vaikutus. On ollut kertoja, kun olen miettinyt, että hetkinen, kumpi tässä olikaan se asiantuntija, hän paljastaa.

Yhtenä päivänä Nikander ajoi juuri hankkimallaan asuntoautolla Vihdistä Vartiokylään, koska tiesi, että Kirjonen osaa vaihtaa kulkupeliin akun. Pihalla oli vastassa kuohuviiniä juomassa ollut näyttelijä, joka hoiti akunvaihdoin kuin vanha tekijä.

Niinhän sitä sanotaan, hädässä ystävä tunnetaan.

"Rakastan musiikin tekemistä ja esiintymistä. Musiikki on prioriteettilistani ykkönen", Nikander sanoo. Kuva: Jenna Lehtonen